Om deze site optimaal te gebruiken is het noodzakelijk om Javascript aan te zetten.
Op browserchecker.nl vind u instructies hoe u Javascript aanzet.
Wij verwelkomen u daarna graag terug op onze website!
SindsNu

info@sindsnu.nl
+31(0)53 480 77 88
Facebook, Twitter,
Linkedin, Instagram

Mobile first bij website design, waarom is het zo belangrijk?

Vraagje, ben je eerder geneigd een website te bezoeken op je desktopcomputer of op je mobiel? Ik gok dat je eerder je mobiel pakt dan je desktop. Waarschijnlijk lees je dit artikel op een mobiel apparaat. Of je nu een Apple of Android liefhebber bent, één ding hebben we gemeen: een website moet goed werken op onze smartphone.

De groei van mobiel gebruik

Volgens wearesocial.com gebruiken 5,22 miljard mensen een mobiele telefoon. Dat is 66,6% van de wereldbevolking. En toch, zijn nog lang niet alle websites geoptimaliseerd voor deze kleine schermen. De meeste websites zijn in principe responsive gebouwd en goed leesbaar op mobiel of tablet, maar niet altijd prettig in het gebruik. In juli 2019 heeft Google mobile first indexering standaard ingeschakeld voor alle nieuwe websites. Dit betekent dat websites die zijn geoptimaliseerd voor mobiel de voorkeur krijgen en hoger scoren in de zoekmachine. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom mobile first design een integraal onderdeel van website design is geworden. Desktop designs zijn niet langer voldoende en alleen vertrouwen op responsive design is ook niet genoeg.

Responsive web design vs Mobile first website design

Responsive design is wanneer een website zich automatisch aanpast aan de schermgrootte van een mobiel apparaat. Ik hoor je al denken: “is dat niet mobile first?”. Ik begrijp je redenering, maar nee, dat is het niet.

Het verschil is dat een responsive design de inhoud van een desktop website verkleint zodat deze op je mobiele scherm past, maar de website zelf is niet geoptimaliseerd voor je mobiel. Een mobile first website design daarentegen is geoptimaliseerd voor mobiel. Met mobile first maken ontwerpers duidelijke keuzes over wat ze op een mobiel willen laten zien. Omdat de schermen klein zijn en de aandachtsspanne van de gebruiker laag is, is het erg belangrijk om beknopte informatie te geven met duidelijke call-to-actions (bij voorkeur één). Laten we eerlijk zijn, gebruikers wachten niet op lange teksten over “Wie zijn wij” enzovoort. Hoewel het een mobile responsive ontwerpraamwerk kan gebruiken, voldoet het aan de behoeften van mobiele gebruikers, niet aan een responsief ontwerp.

Tips en Trucs voor een betere mobiele website

#tip 1: Less is more
Mobiele lezers kijken naar kleine schermpjes, dus hou je berichten kort en krachtig.

#tip 2: Keep it simple
Mensen houden van eenvoud. Het vermindert angstgevoelens, verbetert de helderheid en maakt ons gelukkiger. Dit geldt ook voor webdesign. Minder is echt meer. Kijk kritisch naar je website-elementen en bepaal welke je echt nodig hebt en gooi de rest weg.

#tip 3: Laat je call-to-action shinen
Zorg ervoor dat elke knop goed werkt. Er is niets irritanter dan op een link op je mobiele apparaat te klikken die niet wordt geladen. De homepagina is wel mobiel-proof, maar de landingspagina waarnaar deze linkt is dat niet. Je call-to-actions zijn nutteloos als ze niet ontworpen zijn met het oog op mobiele apparaten. Dit betekent dat je leads en verkopen misloopt.

#tip 4: Grafisch ontwerp voor mobiel first
Uit een onderzoek naar de waarde van grafisch ontwerp blijkt dat bedrijven 200% beter presteren, als de nadruk wordt gelegd op het grafisch ontwerp. Goed ontworpen websites worden ook als betrouwbaarder, gedenkwaardiger en gemakkelijker te gebruiken beschouwd.

#tip 5: Mobile first gaat snel
Snelheid van een website is voor zowel de gebruiker als voor de zoekmachine robots onmisbaar. Dus zorg er voor dat je mobiele website snel is!

Dit zijn maar enkele tips en trucs, er zijn nog zo veel meer! Zoals je kunt zien, betekent het mobile first design niet dat je jouw hele proces moet veranderen. In plaats daarvan betekent het dat je opnieuw moeten bedenken hoe je je content, CTA’s en communicatie maakt, rekening houdend met de behoeften van mobiele gebruikers. Wil je hier meer over weten? Neem gerust contact met ons op, de koffie staat altijd klaar!

 

Let’s talk!

Ben je nieuwsgierig geworden naar de oplossingen die SindsNu voor jouw organisatie heeft? Vul het formulier in en wij nemen contact met je op!